Zamiast jadać zupki chińskie (chociaż też są świetne), można zrobić samemu zupę w stylu japońskim... Ochazuke to zupa z zielonej herbaty.
Przepis jest na 4 porcje.
Składniki:
- ziarenka białe sezamowe (1 łyżka)
- 1 kwadrat nori
- 3 filiżanki gotowanego ryżu
- 2 filiżanki zaparzonej zielonej herbaty
- trochę świeżej rukwi rzecznej lub rzeżuchy
- 1 płaska łyżeczka wasabi
Przygotowanie:
- Upraż ziarenka sezamowe (wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu aż do uzyskania brązowego koloru)
- Rozdziel ryż do misek (do 4), posyp sezamem i gałązkami rukwi.
- Przed pokrojeniem nori warto potrzymać je nad płomieniem przez chwilę, następnie pokrój je na paseczki i dodaj do ryżu.
- Na osobnym naczyniu podaj wasabi (można zrobić z tartego chrzanu i musztardy - w stosunku pół na pół) i resztę sezamu.
- Zalej wszystko zieloną herbatą.
Powodzenia i smacznego;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz