poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ochazuke





Zamiast jadać zupki chińskie (chociaż też są świetne), można zrobić samemu zupę w stylu japońskim... Ochazuke to zupa z zielonej herbaty.

Przepis jest na 4 porcje.

Składniki:
  • ziarenka białe sezamowe (1 łyżka)
  • 1 kwadrat nori
  • 3 filiżanki gotowanego ryżu
  • 2 filiżanki zaparzonej zielonej herbaty
  • trochę świeżej rukwi rzecznej lub rzeżuchy
  • 1 płaska łyżeczka wasabi

Przygotowanie:
  1. Upraż ziarenka sezamowe (wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu aż do uzyskania brązowego koloru)
  2. Rozdziel ryż do misek (do 4), posyp sezamem i gałązkami rukwi. 
  3. Przed pokrojeniem nori warto potrzymać je nad płomieniem przez chwilę, następnie pokrój je na paseczki i dodaj do ryżu.
  4. Na osobnym naczyniu podaj wasabi (można zrobić z tartego chrzanu i musztardy - w stosunku pół na pół) i resztę sezamu.
  5. Zalej wszystko zieloną herbatą.

 Powodzenia i smacznego;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz