sobota, 16 listopada 2013

Przepis na... Pocky!






Tutaj można kupić gotowe: Pocky czekoladowe- yatta, jednak chyba najlepiej zrobić samemu z racji tego, że kupionych w pudełku jest nie za wiele i ogólnie nie są tanie (+9 zł).



Sposób nr1 
(Pocky jako gotowe paluszki z samodzielnie robioną polewą):

Składniki:
  • opakowanie zwykłych paluszków (czyli bez soli itp.)
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 100 gram białej czekolady
  • posypki gotowe ze sklepu (dowolne)

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy i roztapiamy czekoladę mleczną i białą w dwóch różnych naczynkach.
  2. Zamaczamy każdy paluszek w jednym z tych dwóch czekolad.
  3. Obsypujemy posypkami.
  4. Wkładamy do lodówki i czekamy aż do zastygnięcia. 



Sposób nr2
(całe Pocky domowej roboty, wychodzi 60-80 paluszków)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży (suszonych)
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 masła
  • polewy (do wyboru)
  • posypki (jak wyżej)


Przygotowanie:
  1. Do naczynka wlej mleko i dodaj drożdże - mieszaj tak długo aż połączą się. Następnie dodaj mąkę pszenną i tortową, sól, miód i cukier puder - ponownie wymieszaj. Dodaj do tego masło i mieszaj aż do uzyskania mocnego ciasta - w razie czegoś dodaj jeszcze trochę mąki.
  2. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki (na 1godz.). 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Podziel ciasto na dwie części i obie rozwałkuj (na ok. pół centymetra grubości) do kształtu prostokąta.
  5. Potnij ciasto na paseczki (szerokość ok. pół centymetra, długość ok. 10cm lub więcej)
  6. Wysmaruj blachę do pieczenia tłuszczem i przenieś na nie pokrojone paseczki. 
  7. Piecz od 10 do 15 minut. 
  8. Odczekaj aż wystygną i tak jak w poprzednim przepisie zamocz paluszek w polewie a później obsyp posypką i włóż do lodówki.


Gotowe;).



13 komentarzy:

  1. Na pewno kiedyś spróbuję ^^ Aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc to wolę już kupić podróbki Pocky, są tańsze, smakują tak samo, a wysiłku mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby mniej wysiłku kupując gotowe, ale ile satysfakcji jest, częstując rodzinę i znajomych pocky domowej roboty :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra zawsze chciała tego sprubować się zrobiłam i serio nogi dobre

      Usuń
  4. aa pocky pocky pockyyyyy <33333 już wszystko przygotowałam zabieram się za nie jutro !! :DD

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, jestem tu pierwszy raz i naraz wszystko :
    - ulubione piosenki
    - świetne tematy
    - i oczywiście pocky :D
    JESTEM W RAJU :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziwne pytanie:p Z kostki wymierzasz 1 i 1/2 i kroisz.

    OdpowiedzUsuń
  7. W sensie 1 i 1/2 to inaczej 1 kostka i połowa kolejnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wiesz.... Jedno opakowanie masła waży 200 g, inne 360 g...

      Usuń
  8. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę Dzisiaj robiła dzięki :)

    OdpowiedzUsuń